Η Τρίτη γνώμη: Από τον Άννα στον Καϊάφα

 Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει αυτή τη φορά τη στήλη δεν είναι αγωνιστικό. Αφορά το τέλος του Σεπτεμβρίου, που αποδείχθηκε μήνας-εφιάλτης για τις ομάδες.

Διότι, όπως έχουν να διηγηθούν όσοι φορτώθηκαν το τρέξιμο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις για να τα βγάλουν πέρα με τις εξής υποχρεώσεις: να μαζέψουν το χαρτομάνι, που απαιτείται, για να μπορέσουν να βγάλουν καινούργιο δελτίο σε παίκτες που μεταγράφηκαν στην ομάδα τους. Να μαζέψουν το ίδιο χαρτομάνι για Όλους τους παίκτες της ομάδας γιατί εμφανίστηκε η λέξη «Επανέκδοση» στη ζωή τους! Για την επανέκδοση έπρεπε να καταβάλουν χρηματικό ποσό. Για τη μεταγραφή έπρεπε να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό από όλα τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά αν η συμφωνία ήταν για συμβόλαιο ενός έτους, δηλαδή το πιο συνηθισμένο σε ερασιτεχνικές κατηγορίες! Το χαρτομάνι για πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, το κυνηγητό κάθε εβδομάδα για τεστ κορωνοϊού, η καταγραφή πριν τον αγώνα στοιχείων για την πανδημία ήταν άλλος εφιάλτης, που θα συνεχιστεί και στο μέλλον… Πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα, ξανά τρεχάλα τρεχάλα, πιλάλα πιλάλα! Σε τρεις μέρες έπρεπε να βρουν τρόπο να μαζέψουν άλλο χαρτομάνι για να μην τους πετάξουν έξω από το Μητρώο!!! Χαρά μεγάλη έκαναν οι λογιστές των ομάδων για ακόμη ένα προνόμιο, που απόλαυσαν! Για όλο αυτό το πατιρντί υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις: Η πρώτη λέει πως όλα αυτά αποτελούν χαριστική βολή για τις ομάδες που είναι στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ του «συνεχίζουμε» και του «τα παρατάμε». Η δεύτερη λέει ότι είναι ένας οδυνηρός αλλά αναγκαίος τρόπος εκσυγχρονισμού. Ότι όλο αυτό χτίζει ομάδες που θα οργανωθούν καλύτερα και σε άλλα επίπεδα. Η στήλη θεωρεί ότι είναι σημαντικό όλη αυτή η ταλαιπωρία να βγάλει κάτι σε πρακτικό επίπεδο, όπως αυτό που ακούγεται για καταβολή χρηματικών ποσών από το στοίχημα. Κάτι τέτοιο θα έδινε άλλο κίνητρο και θα ήταν σα δικαίωση για όσες ομάδες επιβιώνουν ύστερα από 12 χρόνια ταλαιπωρίας με μνημόνια, πανδημία και σειρά άλλων δυσκολιών.

Οι βετεράνοι παίκτες, φίλαθλοι και παράγοντες έχουν να λένε για πράματα και θάματα που συνέβαιναν πιο παλιά στα γήπεδα. Ναι μεν πολύς κόσμος στο γήπεδο και κάθε χωριό είχε ομάδα, αλλά η βία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ήταν ενδημική. Συγκεκριμένοι διαιτητές είχαν περίεργη αντίληψη για τις υποχρεώσεις τους. Και το αλισβερίσι ήταν μέρος της πραγματικότητας. Μάλιστα δεν είναι παράδοξο που παλαίμαχοι του ΦΣ Κοζάνη διατυπώνουν το παράπονο ότι οι διοικήσεις της ομάδας δεν «προστάτεψαν» την ομάδα σε κρίσιμες στιγμές, εννοώντας αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε…. Καταλαβαίνει κανείς ότι η ανυποληψία είναι το τελικό απόσταγμα από τέτοια ζύμωση… Και καταλαβαίνει επίσης ότι όλο αυτό το κλίμα παράγει νοοτροπίες και αντιλήψεις για τι είναι κανονικό και τι είναι ανεκτό. Ένα μικρό δείγμα είναι και αυτό που συνέβη στο ντέρμπυ στα Σέρβια. Θεωρήθηκε, λοιπόν, από τον υπεύθυνο του αγώνα, ότι μια στραβοτιμονιά μπορεί να διορθωθεί με το να γυρίσει ο χρόνος πίσω κατά ένα πεντάλεπτο ως και να ζούμε στον κόσμο του Μάτριξ!!! Ποιος ξέρει; Μπορεί, τελικά, όλη αυτή η ταλαιπωρία με Μητρώα, λογιστές και υπερβολική γραφειοκρατία να έχει κάποια θετική επίδραση στο να δουν όλοι το ποδόσφαιρο με κάπως μεγαλύτερη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Μαζί με τις νεότερες γενιές που σπουδάζουν πια προπονητική, εκγύμναση, φυσιοθεραπείες, γεωπονική και όλα όσα σχετίζονται με τη επιστημονική προσέγγιση, μπας και τα ευτράπελα περιοριστούν.

Σοβαρή εξέλιξη προέκυψε με το Στρατιωτικό γήπεδο. Μετά από δεκαετίες, που αποτέλεσαν τη βάση Μακεδονικού και ΑΕΚ, τέθηκε στη διάθεση του Φ.Σ. Κοζάνη ως προπονητική έδρα. Οι άλλες δύο ομάδες καλούνται να τακτοποιηθούν στα περίχωρα. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί πρόοδο για το σύνολο του τοπικού ποδοσφαίρου. Θα φανεί στον απολογισμό.

Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και η ΑΕΠ ακόμη αναμένει να μάθει σε ποια κατηγορία θα παίξει!!! Σε λίγο θα εορταστεί η απελευθέρωση της Κοζάνης και να δούμε πότε θα λευτερωθεί από την ομηρεία η συγκεκριμένη ομάδα. Αν όσα λέγονται είναι αλήθεια, αν δηλαδή πληρώνει την αξιοπρέπεια, που έδειξε στην προηγούμενη σεζόν, τότε το κίνητρο να εμφανιστεί με πάθος και με ορμή κόντρα στα λαμόγια δίνει άλλη διάσταση στην παρουσία της ομάδας μόλις αρχίσει η αγωνιστική περιπέτεια. Και, αν τιμωρείται από το παρασκήνιο, οφείλουμε να βρούμε τρόπους να την επιβραβεύσουμε όπως καθένας μας μπορεί.

Στα αγωνιστικά μια σημείωση. Οι Ελπίδες ΑΕΚ έχουν κάνει ένα αξιοσημείωτο ξεκίνημα και έχουν δώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην Α` Κατηγορία του Β` τοπικού. Κάθε ομάδα που έχει για κορμό 15χρονα τραβάει την προσοχή. Αν όμως καταφέρνει και να κυριαρχήσει απέναντι σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, τότε μια βόλτα να δει κανείς τα πιτσιρίκια καθίσταται απαραίτητη…

Μια και τα τοπικά πρωταθλήματα ξεκίνησαν με αρκετά γκολ ας πάρουμε μια μικρή γεύση από έναν εν ενεργεία σούπερ σκόρερ

   


 
   https://youtu.be/Tuu0S-Hz9UQ     

 exothesmikos@gmail.com