ΧΡΥΣΟΣ Ο ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ - Το μεγάλο άλμα και οι δηλώσεις της μητέρας του Μίλτου Τεντόγλου και του ανθρώπου που “ανακάλυψε” τον Μίλτο | βίντεο

  


Στο πρωινό τελικό του μήκους τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου όχι απλά ξαναμπήκε στα μετάλλια αλλά κατέκτησε και το χρυσό, με 8,41μ.!

το άλμα του Τεντόγλου  ΒΪΝΤΕΟ 

-> Αποτελέσματα

Ήταν το 7ο χρυσό για την Ελλάδα στο στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (-> ιστορικό) και μια τεράστια επιτυχία με μεγάλη σημασία και προβολή για τον ελληνικό -Κλασικό- Αθλητισμό, σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα, στην πόλη όπου το 1991 είχε γίνει και ο κορυφαίος αγώνας του μήκους με το παγκόσμιο ρεκόρ (->εδώ)

Ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά που γυμνάζεται τα τελευταία χρόνια με τον Γ.Πομάσκι και ανήκει στον ΓΣ Κηφισιάς, είχε σαφή στόχο το μετάλλιο. Είχε την καλύτερη φετινή επίδοση, αλλά βέβαια η νίκη θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τπόθεση, ιδιαίτερα λόγω Miguel Echevarria.

Πράγματι ο Κουβανός ξεκίνησε τον αγώνα με 8,09μ., πατώντας 38εκ. πίσω κι έδειξε πως θα ήταν ο κύριος διεκδικητής του χρυσού. Ο Τεντόγλου είχε πρώτο άλμα στα 8,09μ.

Ο έτερος Κουβανός Maykel Masso που έκλεινε τις προσπάθειες έκανε 8,21μ., ενώ στη δεύτερή του τραυματίστηκε και τέθηκε εκτός αγώνα.

Ο Τεντόγλου μετά από δύο άκυρα, στην 4η του προσπάθεια έκανε 8,10μ. και στην 5η έκανε 8,15μ. για να ξαναβρεθεί στα μετάλλια καθώς ενδιάμεσα ο Αμερικανός Harrison είχε κάνει επίσης 8,15μ. – αλλά ο Τεντόγλου είχε καλύτερη επόμενη επίδοση. O Evhevarria έχοντας και πρόβλημα τραυματισμού δεν έκανε την 5η προσπάθεια.

Ο Echevarria στο τρίτο άλμα έκανε 8,41μ. πατώντας και πάλι μακριά, 22εκ. μια επίδοση που τον έφερε επικεφαλής και φαινόταν δύσκολο τότε να τη φτάσει κανείς.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Gayle που αγωνιζόταν τραυματισμένος, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλό κι έμεινε εκτός 8άδας.

Στην 6η και τελευταία προσπάθεια, που η σειρά που αγωνίζονταν οι αθλητές ξαναπήγε αντίθετα βάσει κατάταξης, ο Σουηδός Montler έκανε μεγάλο άλμα στα επίπεδα του 8,40μ. όμως ήταν ελάχιστα άκυρος. Ακριβώς μετά, ο Ισπανός Caceres έφτασε στα 8,18μ. και ηρέθηκε 3ος αφήνοντας τον Τεντόγλου εκτός βάθρου εκείνη την ώρα.

Ο Τεντόγλου έπρεπε να αντιδράσει, σε ένα γνώριμο σκηνικό που βρίσκεται “με την πλάτη στον υοίχο” αλλά και που συνηθίζει να έχει την ανάλογη αντίδραση παρά την ψυχολογική και σωματική πίεση.

Και όντως, το άλμα αυτό έγραψε ιστορία. Ο Τεντόγλου πάτησε ιδανικά στα 2εκ. και προσγειώθηκε στα 8,41μ., όσο είχε κάνει ο Echεvarria, αλλά έχοντας καλύτερη επόμενη επίδοση ανέβηκε στην κορυφή. Ο Echevarria δεν μπόρεσε να κανει άλμα και σταμάτησε πονώντας τη φόρα του στη βαλβίδα.


Όπως δήλωσε ο Τεντόγλου, στις 5 πρώτες προσπάθεις δεν του βγήκε, σαν να είχε αγχωθεί, προσπαθούσε πολύ και σκεφτόταν περίεργα, ενώ στο τελευταίο έτρεξε νορμάλ και τελικά ήταν και κάπως τυχερός κανοντας και ίδια επίδοση με τον Echevarria, που ήταν καλύτερος σήμερα όπως ανέφερε.

Ο Τεντόγλου που έχει τη 2η επίδοση διαχρονικά στην Ελλάδα με 8,60μ. που έκανε φέτος στην Καλλιθέα, είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης ανοικτού και κλειστού, ενώ υπήρξε νικητής στα Ευρωπαικά Κ23 και Κ20 και 2ος, πίσω από τον Masso, στο παγκόσμιο Κ20.

Η απονομή θα γίνει στην αρχή του απογευματινού προγράμματος, στη 1:07μμ ώρα Ελλάδος.



Τα επίσημα αποτελέσματα του τελικού:

















πηγή: https://www.stivoz.gr/category/greek/

Οι δηλώσεις της μητέρας του Μίλτου Τεντόγλου και του ανθρώπου που “ανακάλυψε” τον Μίλτο – H ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ1 με τα Γρεβενά, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου

https://youtu.be/663VUdSnNVU


πηγη: kozan.gr