Ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ζητούν οι Ιάπωνες γιατροί

Δύο μόλις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, ένα μεγάλο κομμάτι Ιαπώνων ιατρών ζητά να ακυρωθεί το ήδη αναβληθέν, λόγω κορωνοϊού, γεγονός, λόγω του φόβου ότι η εισροή ανθρώπων θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος του Τόκιο προειδοποίησε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ιατρικές ανάγκες χιλιάδων αθλητών, προπονητών και εκπροσώπων του τύπου, αφού τα υπάρχοντα κρούσματα ήδη απασχολούν στο έπακρο τις υφιστάμενες δομές υγείας.

Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, τον υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων, τον κυβερνήτη του Τόκιο και τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός και να διασφαλιστεί η ζωή και η διαβίωση των ανθρώπων. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με την κινητικότητα των ανθρώπων. 

Η Ιαπωνία θα φέρει μεγάλη ευθύνη εάν η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων συμβάλλει στη διάδοση του κορωνοϊού και αυξήσει τον αριθμό των πασχόντων και των θανάτων, καταλήγει η επιστολή. Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι η δεύτερη  τουλάχιστον ομάδα ιαπώνων ιατρών που απαιτεί την ακύρωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς αυξάνεται η αντίθεση προς την πραγματοποίησή τους.

Μάλιστα την περασμένη μόλις εβδομάδα, μέλη μιας εθνικής ιατρικής ένωσης με επικεφαλής τον  Naoto Ueyama, υπέβαλαν γραπτό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει τους Αγώνες. Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται ότι, όσο δύσκολο και αν είναι για τους αθλητές, αλλά οι αγώνες πρέπει να ακυρωθούν.

Ωστόσο, οι διοργανωτές απαντούν ότι οι Αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, μπορούν να διεξαχθούν με ασφαλή τρόπο.