Σε μεταβατικό στάδιο ο Πυρσός Γρεβενών

Ο Νίκος Τόλης, προπονητής του συλλόγου τοποθετείται στα τεκταινόμενα  της ομάδας και στα δεδομένα με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Σε μεταβατικό στάδιο ο Πυρσός Γρεβενών

Δύο φορές πρωταθλητής ΕΠΣ Γρεβενών αναδείχθηκε με τις ομάδες που ανέλαβε να προπονήσει, ο 43χρονος Νίκος Τόλης, ανήκοντας στη νέα γενιά των προπονητών με προοπτικές που φαίνονται μέσα από τη δουλειά και τα αποτελέσματά του.

Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε μπάλα στον Πυρσό Γρεβενών, στον Κτηνοτροφικό Αστέρα Καληράχης και στον Εθνικό Σοχού. Ως προπονητής αναδείχθηκε πρωταθλητής με την Καληράχη το 2010, πρόπερσι με τη Σειρήνα, ενώ εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε τον θρυλικό Πυρσό. Οι δραστηριότητες έχουν «παγώσει» λόγω κορωνοϊού και στη σημερινή συνέντευξη ο Νίκος Τόλης αναλύει την κατάσταση στην ιστορική ομάδα αλλά και τη γενικότερη εικόνα με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Κάθε κατάχρηση είναι αρνητική

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση», επισημαίνει ο Νίκος Τόλης, «αφού όταν μιλάμε για απώλεια ανθρώπων, όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας. Προέχει η υγεία όλων και μπροστά σε αυτό, ακόμα και να χαθεί μια χρονιά, δεν έγινε κάτι τόσο σοβαρό. Θα είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για όσους δεν δουλεύουν, πιστεύω όμως πως όλα αυτά ξεπερνιούνται με τον χρόνο. Χρειάζεται υπομονή. Από την άλλη, φυσικά, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός επηρεάζεται πολύ, όσο πιο χαμηλή είναι μια κατηγορία, τόσο λιγότερα είναι τα έσοδα. Είναι αρνητικό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέραμε πού βαδίζουμε, αυτήν τη στιγμή όλα είναι ρευστά και αφηρημένα, επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι συντήρηση». 

Η τεχνολογία

Σε ερώτηση κατά πόσο τον φοβίζει ο εθισμός των νέων στις ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, ο Νίκος Τόλης απάντησε: «Είναι χαρακτηριστικό της εποχής. Δεν θα έλεγα ότι με φοβίζει. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, όταν αξιοποιούνται σωστά όλες οι νέες δυνατότητες που παρέχει, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως κάθε κατάχρηση είναι αρνητική».

 -Νέο διοικητικό εγχείρημα στον Πυρσό με επικεφαλής τον Δημήτρη Ασλανίδη, χωρίς να έχουν γίνει αγώνες όμως φέτος. Ποια η κατάσταση στον σύλλογο;

-Πέρσι που ήρθα στην ομάδα επισημάναμε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι το διοικητικό, κι έπειτα έρχεται το αγωνιστικό. Μπήκαν κάποιοι άνθρωποι στο συμβούλιο, με μέλημα να γίνει η ομάδα υγιής και να προσελκύσει νέα άτομα, με εγγραφές μελών. Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, ο κορωνοϊός σταμάτησε τις εξελίξεις. Μόλις δοθεί χρόνος και ελευθερία κινήσεων, έχοντας ξεμπλέξει από αυτήν την περιπέτεια, θα προχωρήσουν οι εξελίξεις, ώστε η ομάδα να περάσει σε νέα χέρια. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, η ομάδα λείπει χρόνια από τις εθνικές κατηγορίες, όμως δεν είναι απλά αγωνιστικό θέμα. Εύκολα βγαίνεις κατηγορία, στόχος είναι να υπάρχουν σωστές βάσεις, αλλά και να δημιουργήσουμε ακαδημίες που θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα.

Οι εγκαταστάσεις

Για τον Νίκο Τόλη ζωτικής σημασίας έχει το θέμα των εγκαταστάσεων και το γηπεδικό γενικότερα: «Όταν ένας σύλλογος λύσει αυτό το θέμα, μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Για παράδειγμα θα αναφέρω ότι το ΔΑΚ Γρεβενών δεν διαθέτει προβολείς, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του χειμώνα να συνωστίζονται ποδόσφαιρο, στίβος κι άλλα αθλήματα, γνωρίζοντας πως έχουν μόλις τρεις ώρες μπροστά, το πολύ δηλαδή ως τις 6 το απόγευμα,  για να προλάβουν να προπονηθούν, αφού έπειτα νυχτώνει. Ο Πυρσός είναι ιστορική ομάδα κι αξίζει σεβασμό από όλους».

Κώστας Μάρκου για τις Ματιές στα σπορ