Η Τρίτη Γνώμη… Ανησυχεί

          

Η Τρίτη Γνώμη… Ανησυχεί

Βλέπω ότι:

Δεύτερη εβδομάδα χωρίς ποδόσφαιρο στον νομό μας. Θα είναι και η τελευταία; Η στήλη ανησυχεί. Ανησυχεί για την κατάσταση των ομάδων. Την αγωνιστική κατάσταση αλλά και την διοικητική. Φυσικά και την οικονομική. Μία συμβουλή. Σε αυτές τις συνθήκες να προσπαθήσουν όλοι να κρατήσουν όρθιες τις ομάδες. Ειδικά οι παίκτες. Να προπονούνται ατομικά. Να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τον προπονητή τους, με τη διοίκηση. Να κρατήσουν δηλαδή ζωντανό το πνεύμα της ομάδας τους. Από το Β’ τοπικό ως την Γ’ Εθνική.

Γκρίνιαζα την προηγούμενη εβδομάδα για τις συνεχόμενες ήττες και μόνο ήττες των ομάδων της Δυτικής Μακεδονίας στη λεγόμενη Γ’ Εθνική. Ήρθαν 2 απανωτές νίκες. Κέρδισε ο Ερμής, κέρδισε κι ο Κτηνοτροφικός. Οπότε οφείλω να δώσω έναν τόνο αισιοδοξίας. Στα δύο τελευταία παιχνίδια οι ομάδες της Περιφέρειας έχουν Ν Ι Η 2-0-0 και σκορ 6-1. Πάντα τέτοια και στη συνέχεια.

Η κλήρωση στο Κύπελλο Ελλάδας έστειλε τον Εορδαϊκό στα Γρεβενά να παίξει την πρόκριση σε μονό ματς με τον Κτηνοτροφικό Αστέρα Καληράχης. Σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία. Καλή επιτυχία!

Ακούω ότι:


Στην ΑΕΠ ΠΕ Κοζάνης ανακοίνωσαν το προπονητικό τιμ και το ως τώρα αγωνιστικό ρόστερ. Εντυπωσιακές παρουσίες. Τέσσερις οι ξένοι ως τώρα. Με τέσσερις διαφορετικές εθνικότητες. Και μία του προπονητή πέντε οι εθνικότητες. Και μία του Νοτιοκορεάτη αν κλείσει, έξι οι εθνικότητες. Από τέσσερις ηπείρους. Εντυπωσιακά πράγματα. Προφανώς η ΑΕΠ θα παίξει για να πρωταγωνιστήσει στη Football League. Άραγε πόσες ομάδες της κατηγορίας της μπορούν να έχουν το δικό της ρόστερ; Η λέξη «άνοδος» δεν ειπώθηκε ακόμη από τα χείλη των υπευθύνων της ομάδας. Με τέτοιο ρόστερ όμως μπορεί να είναι άλλος ο στόχος; Μπορεί; Δεν μπορεί λέω εγώ. Άρα θα δούμε ομάδα στον νομό μας να πρωταγωνιστεί.

Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Εντυπωσιακή στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος. Μια άλλη ανάγνωση όμως θέτει 2 προβληματισμούς. Πρώτος προβληματισμός. Όντως βγαίνει οικονομικά αυτή η ιστορία; Δεύτερος προβληματισμός. Ακόμη κι αν βγαίνει οικονομικά είναι σωστό το μοντέλο με τους ξένους;

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της ΑΕΠ πρέπει να στηριχθεί. Έστω και από περιέργεια βρε αδερφέ.

Φοβερά πράγματα λαμβάνουν χώρα στο ΦΣ Κοζάνη. Για κάποιον διεστραμμένο λόγο μου αρέσει η έκφραση «λαμβάνει χώρα». Παίρνει τη χώρα δηλαδή. Την παίρνει.

Φοβερά και τρομερά πράγματα λαμβάνουν χώρα στην Κοζάνη λοιπόν. Στην ομάδα και στην πόλη. Σχεδόν χάθηκε η μπάλα στο ποιος λαμβάνει ποιον. Η στήλη θα προσπαθήσει να τα βάλει σε μια σειρά. Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις σε σειρά. Η στήλη θα προσπαθήσει. Να τα βάλει σε σειρά και να προσφέρει πληροφορίες.

Ο σύλλογος βγάζει μια ανακοίνωση. Εγκληματική ανακοίνωση. Αν υποθέσουμε ότι την ευθύνη του συλλόγου την έχουν τα αδέρφια Καπετάνου, τότε ο Παντελής και ο Κώστας διαπράττουν ένα μεγάλο λάθος. Ένα ατόπημα. Η στήλη αδυνατεί να κατανοήσει πως το σκέφτηκαν να τη βγάλουν. Μια ανακοίνωση που λέει πως αν ως τις 28 του μηνός δε βρεθεί κάποιος να αναλάβει την ομάδα θα την αποσύρουν από το πρωτάθλημα.

Η ανακοίνωση κάνει έξαλλο όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Όλον όμως. Σπάνια μια ανακοίνωση μπορεί να το πετύχει αυτό. Ο Παντελής κι ο Κώστας το πέτυχαν. Να τους ενώσουν όλους εναντίον τους. Όχι έξυπνη κίνηση. Το αντίθετο. Ψάχνω στα λεξικά το αντίθετο του έξυπνος και δε μου βγαίνουν κόσμιες εκφράσεις.

Στη συνέχεια ακολουθούν μια σειρά ανακοινώσεων και άρθρων δικαίως αγανακτισμένων αρθρογράφων, φιλάθλων και παλαίμαχων. Ανάμεσα σε άλλα μαθαίνουμε και για την επανεμφάνιση του Αδαμίδη. Ο οποίος λέει θα προβεί σε αποκαλύψεις. Αργότερα φυσικά.

Ψιθυρίζεται ότι οι Καπετάνοι ζήτησαν ανταλλάγματα από τον μοναδικό ενδιαφερόμενο να αναλάβει τις τύχες της ομάδας. Όχι απαραίτητα χρηματικά.  Ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ήταν ο γιατρός. Ο Μιχούλας. Αυτοί οι ψίθυροι για ανταλλάγματα κάνουν το φίλαθλο κοινό ακόμη πιο έξαλλο.

Ακολουθεί μια ανακοίνωση του γιατρού. Ο οποίος παραδέχεται το ενδιαφέρον του για τον σύλλογο. Αρνείται όμως να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τους Καπετάνους. Ήταν εμπιστευτική η συνάντηση λέει. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωσή του και ξεπεράσει την ευγένεια η οποία τον διακρίνει και προσπαθήσει να καταλάβει τι πραγματικά θέλει να πει μάλλον θα φτάσει στο δικό μου συμπέρασμα. Το οποίο συμπέρασμα λέει το εξής. «Τρόμαξα από αυτά που μου ζητήθηκαν». Η στήλη δεν ήταν μπροστά. Όρκο δεν παίρνει. Μια υπόθεση κάνει. Βάσιμη υπόθεση.

Ακολουθεί επίθεση των λιονταριών στον Μιχούλα. Ακατανόητη επίθεση. Καλός ή κακός ο γιατρός είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος. Η στήλη θα προσπαθήσει να το εξηγήσει και αυτό. Όλα προσπαθεί να τα εξηγήσει. Μάλλον τα λιοντάρια περίμεναν ο γιατρός να κινηθεί επιθετικά. Κι όχι να γράφει ευγένειες για τους Καπετάνους. Να γράψει δηλαδή τι του ζήτησαν. Κάποιοι που ξέρουν τον γιατρό λένε ότι αυτό δε θα το έκανε ποτέ.

Τέλος ο γιατρός απαντάει ειρωνικά και μάλλον δικαίως στα λιοντάρια. Τι λέει; Δύο πράγματα ουσιαστικά. Δε θα σας ζητάω την άδεια με ποιον θα συναντιέμαι και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίζω τις συναντήσεις μου. Και δεύτερον. Σας αρέσει δε σας αρέσει μόνο εγώ ενδιαφέρομαι. Δεν τα λέει ακριβώς έτσι. Η στήλη όμως έτσι τα μετέφρασε στο google translate.

Στο σημείο αυτό έγινε ανακωχή από όλους. Καπετάνους, λιοντάρια, Μιχούλα. Κι όλοι περιμένουμε την εκπνοή του τελεσίγραφου στις 28 Οκτώβρη.

Η στήλη υποσχέθηκε και πληροφορίες. Έγκυρες πληροφορίες. Associated press κι έτσι.

Πρώτη πληροφορία. Ο γιατρός είναι όντως ο μοναδικός ενδιαφερόμενος. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε στο ελάχιστο να συζητήσει με τους Καπετάνους.

Δεύτερη πληροφορία. Ο Μιχούλας δε θα την πάρει την ομάδα. Τουλάχιστον όχι τώρα. Όχι γιατί φοβάται τα λιοντάρια. Δε θα την πάρει γιατί δεν είναι σωτήρας. Δεν μπορεί να είναι σωτήρας αφενός και αφετέρου θεωρεί ότι η κατάσταση φέτος δε σώζεται. Έτσι λένε οι πληροφορίες της στήλης.

Τρίτη πληροφορία. Οι Καπετάνοι δε θα αποσύρουν την ομάδα από το πρωτάθλημα. Δε θα βρουν να τη δώσουν αλλά θα συνεχίσουν. Πως; Δεν το γνωρίζω. Ρισκάρω όμως να μεταφέρω την πληροφορία ως έγκυρη. Και για να πω την αμαρτία μου δεν είναι μόνο πληροφορία έγκυρη. Είναι και ευχή. Είναι και ελπίδα.

Γι’ αυτό λέω ότι:

Το έγραψα εγκαίρως. Μη χτυπάτε άκριτα τις διοικήσεις των ομάδων. Εκτός αν έχετε έτοιμη την εναλλακτική. Το έγραψα. Δυστυχώς ήρθε η επιβεβαίωση πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόμουν. Και με πιο σαρωτικό τρόπο απ’ όσο φανταζόμουν.

Ο Αδαμίδης δεν ήταν κακός. Για έναν και μοναδικό λόγο. Δεν υπήρχε εναλλακτική αν έφευγε. Πόσο δύσκολο είναι να δούμε αυτήν την αλήθεια;

Οι Καπετάνοι δεν είναι κακοί. Θα γίνουν αν όντως αποσύρουν την ομάδα από το πρωτάθλημα. Έχουν ευθύνες. Αυτοί την ανέβασαν κατηγορία. Δεν υπήρχε Αδαμίδης όταν την ανέβαζαν. Δεν δικαιούνται να πουν ότι «τώρα μάθαμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας».

Ώσπου να την αποσύρουν όμως κι αν την αποσύρουν, οι Καπετάνοι δεν είναι κακοί. Για έναν και μοναδικό λόγο. Δεν υπάρχει εναλλακτική αν φύγουν. Πόσο δύσκολο είναι να το συνειδητοποιήσουμε αυτό; Και να πράξουμε το σωστό. Να βοηθήσουμε να μείνουν. Για να μη μείνει το κενό. Εκτός αν υπάρχει εναλλακτική την οποία η στήλη δεν έχει πληροφορηθεί. Που μάλλον δεν υπάρχει. Κι αφού μάλλον δεν υπάρχει, η ομάδα κινδυνεύει του χρόνου να παίζει στο Β’ τοπικό.

Όλοι όσοι αρθρογραφούν και βγάζουν ανακοινώσεις τι προτείνουν; Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Καπετάνοι. Σωστά λέω εγώ. Να τις αναλάβουν. Ρωτάω όμως. Να βοηθηθούν να τις αναλάβουν; Ή να τους χτυπάμε αλύπητα σε κάθε λάθος τους; Ας πούμε οι παλαίμαχοι, τα λιοντάρια, οι επώνυμοι φίλοι της ομάδας θα ήταν κακό να βρουν έναν τρόπο να βοηθηθούν οι Καπετάνοι στην προσπάθειά τους να παίξουν όλο το πρωτάθλημα στην Γ’ Εθνική; Ταυτόχρονα ψάχνοντας τη διάδοχη κατάσταση. Αυτό το «φύγετε» ακολουθείτε από ένα «για να έρθει ο…»; Και αφού δε φαίνεται να υπάρχει υποψήφιος, άλλον τρόπο αξιοπρεπούς επιβίωσης της ομάδας προτείνουν;

Η στήλη το δήλωσε. Δεν παραιτείται από το δικαίωμα στην κριτική. Κριτική όμως. Όχι αυτοκαταστροφική άκριτη επιθετικότητα.

Εν κατακλείδι. Οι Καπετάνοι φταίνε. Για πολλά λάθη φταίνε. Αυτό δεν περιμένει κάποιος εμένα να το γράψω για να το μάθει. Οι Καπετάνοι όμως είναι η ομάδα αυτήν τη στιγμή. Χωρίς άλλον ενδιαφερόμενο να πάρει την ομάδα. Να τους στηρίξουμε κάνοντας κριτική, ή να τους διώξουμε χωρίς έτοιμη διάδοχη κατάσταση; Ε; Τι είδους στήριξη; Ας ερωτηθούν. Τι είδους στήριξη θα κάνει δυνατή την αξιοπρεπή παρουσία της ομάδας;

Αυτά ας τα βλέπουν στην Πτολεμαΐδα. Τα ζήσατε στο παρελθόν κι εσείς. Με το μαλακό η κριτική σας στην κατά την γνώμη μου σοβαρή διοίκηση που έχει ο Εορδαϊκός. Με το μαλακό η κριτική και μόνο καλοπροαίρετη. Γνώμη μου…

«Δε χάσαμε το παιχνίδι. Απλώς δεν είχαμε άλλο χρόνο.»

Vince Lombardi, Αμερικανός προπονητής ράγκμπυ

 

«Ο Σχολιαστής»

itritignomi@yahoo.com